2013. január 31., csütörtök

Mondzsa

Tegnap este Asami elvitt mondzsát enni. Ez egy hagyományos japán étel, aminek az alapja apróra vágott zöldség, elsősorban káposzta, aztán ízlés szerint hús-, hal- vagy rákfalatkák (esetleg polip vagy tintahal), reszelt sajt, rizstészta, pirított tészta, fűszerek. Ezt keverik bele egy hallé és liszt (és talán tojás?) keverékéből álló híg tésztába. Így hozzák ki az asztalhoz, nyersen, és ott helyben készítik el, az asztal közepébe épített grill-lapon. Először kevés olajon megpirítják a zöldségeket (közben a spatulával szorgosan aprítják is), majd a pirított aprítékból egy nagy gyűrűt formáznak, ennek a közepébe öntik a híg tésztát, először csak keveset, majd ahogy fokozatosan sűrűsödik, szilárdul, úgy egyre többet, végül az egészet. A lényeg, hogy ne folyjon ki a gyűrűn kívülre. Amikor már az egész besűrűsödött, akkor beleforgatják az aprítékot, az egészet jól összekeverik (közben tovább kaszabolják), végül elterítik a grillapon és csökkentik a hőmérsékletet. Amikor elkezd egy kicsit lepirulni, akkor már lehet is kezdeni enni. Ehhez is spatulát használnak, csak egészen kicsit: a spatulával az ember lecsippent egy kis darabot a lepény széléről, majd a falat tetejére rányomja, amitől a falat, ha jól csinálta, hozzáragad a spatulához, és már lehet is a szájhoz emelni. Az elején még hígabb és nyersebb, a végén meg már egészen megpirult, karamellizálódott, így az íze is folyamatosan változik menet közben. Nagyon ízletes és amúgy japánosan társas étkezés.

Ebben az utcában csak mondzsa-evő helyek voltak, véges-végig
Sütés előtt
A pincérnő boszorkányos ügyességgel kezelte a spatulákat
Kész is van, lehet enni!

Az első adagot a pincérnő készítette el az asztalunknál, de a másodikat már úgy kértük, hogy magunk rakjuk össze. Aztán Asami közölte, hogy rám vár a feladat, úgyhogy nem volt mit tenni, nekigyürkőztem a feladatnak, felidézve a korábban látottakat.

Itt a zöldséget aprítom, vigyázva, hogy le ne égjen
Itt a tésztával keverem össze az egészet
Itt már terítem is, nyugtázva, hogy nem is lett olyan rossz az eredmény
Sokkal finomabb, mint ahogy kinéz

Megjegyzés küldése