2007. június 4., hétfő

Hobbiprojekt

Minden valamirevaló informatikus tudja, hogy időnként szükség van egy kis hobbiprogramozásra, amikor a saját kedvünkre, a kihívás, az érdekes feladat kedvéért, vagy épp egy új programozási nyelv, eszköz vagy könyvtár megismeréséért állunk neki programozni. A legutóbbi ilyen "pet project"-em tavaly nyáron a Set! nevű kártyajáték számítógépes változatának elkészítése volt, akkor a másodlagos cél a python nyelv alaposabb megismerése volt. (Először pythonban a wikipédiához készítendő botok kapcsán programoztam.)

Az idei projektnél ismét a pythonra esett a választás, ezúttal azonban nem az alapnyelv kedvéért, hanem a pythonban megvalósított TurboGears webes alkalmazásfejlesztő környezet kipróbálása miatt. A feladatot pedig az élet diktálta: Gabival rendszeresen könyveljük a költségeinket, kiadásainkat, hogy áttekintést kapjunk arról, mire mennyit költöttünk. Eddig az OpenOffice táblázatkezelőjét használtuk erre, de igegesített, hogy nem lehet különböző szempontok szerint szűrni, keresni. Megnéztem néhány ingyenes könyvelőprogramot is, de ezek meg túl bonyolultnak bizonyultak a mi céljainkhoz, mindegyik pontos kettős könyvelést vezet, és elsősorban bankszámlák és hitelkártyák nyilvántartására szolgál. Ha az ember a kézpénzes kiadásokat is követni akarja, akkor vagy nagyon pontosan kell minden kiadást és bevételt könyvelni, vagy a valós és a könyvelés alapján rendelkezésre álló összeg között hamar eltérés adódik.

Egyszóval hamar kiderült, hogy egy saját fejlesztésű alkalmazás lenne a legmegfelelőbb. A TurboGears-szel már egy keveset ismerkedtem korábban, így nem kellett abszolút nulláról kezdeni, de így is elég kellemes élmény, hogy egy szűk hét alatt sikerült a teljes tervezett funkiconalitást megvalósítanom, az egyes tételekhez rendelhető különféle címkékkel (a'la Gmail) sokféle szűrési lehetőséggel, jó kis ajaxos kényelmi funkciókkal, ahogy kell.

2 megjegyzés:

  1. Yaaay! TurboGears FTW!! :)

    A dokumentációval milyen volt a tapasztalatod?

    VálaszTörlés
  2. Hááát, legjobb esetben is közepes. Az alapok elsajátításához jó, de egy szinten túl elég nehéz megtalálni benne a válaszokat. Egyrészt azért, mert az egész doksi rendszerezetlen, nem egységes szerkezetű, nem kereshető, stb., másrészt azért, mert sokminden nincs is leírva benne.

    Amiben pl. nagyon rossz a doksi, az a különböző unicode-os szívások leírása (mivel a doksiírók nyilván csak angolul írtak kódot).

    A fórumok néha segítenek, de van, hogy csak a forrás átnézése ad eredményt.

    VálaszTörlés