2007. január 22., hétfő

Meló-dráma

Nem gyakran írok ide a munkámról vagy egyéb szakmai kérdésekről, most mégis ez fog következni. Az egyik hír, hogy minden valószínűség szerint február elsejétől az MTA SZTAKI teljesállású munkatársa leszek. Ez jó. A munkának viszont van kellemetlen része is, amikor az ember szív, mint a torkos borz, kollégáknak ezt aligha kell ecsetelnem. Azt egyik, ami különösen idegesít, az a Visual Studio 6.0 egy rendkívül bosszantó szokása, mégpedig az, hogy nyomkövetés közben időnként az egész oprendszer belassul, de annyira, hogy a taszkok közötti váltás is reménytelenné válik, ergo arra sincs sok esély, hogy az ember ki tudja lőni a nyomorult VS6-ot. Ilyenkor legtöbbször nincs más megoldás, mint a teljes rendszer újraindítása, amitől persze elszállnak a VS6 beállításai, és persze egy csomó időveszteség. Ebben nem is az a legbosszantóbb, hogy a VS6-ban maradt egy ilyen bug, mert persze, maradthatott, frissítés meg már régen nincs hozzá, tessék megvenni az újabbat, értem én. Hanem az, hogy hogy a szarba' lehet egy oprendszert (Windows XP, éljen soká) úgy megírni, hogy egyetlen program ennyire meg tudja fogni. Vagy ha már így írták meg, miért nem javítják ki egy frissítéssel.

Egy másik, Microsofttól független szívás egy remek hardware-eszköz illesztésénél adódik. Adva van egy kb. $1000-os bioszenzor, azaz egy karra csatolható kütyü, ami rádión kommunikál egy USB-csatolós vevővel, küld neki mindenféle izgalmas fiziológiai adatokat, amit a számítógépen lehet gyűjteni meg feldolgozni. Igenám, de ennek az eszköznek nincsen semmiféle API-ja, de még a protokollja sincs specifikálva (pedig az USB-s csatoló egy sima COM-portot hoz létre, nem lenne tehát túl bonyolult házilag megírni egy kommunikáló programot). Az egyetlen, amit adtak hozzá, az egy parancssori program, ami a standard kimenetre nyomja ki az adatokat. Jó esetben, ha elindul, és nem lép ki egy hibakóddal. Amit viszont gyakran megtesz. Persze a hibakódhoz nincs szöveges magyarázat, sem leírás, amiben egy ilyen magyarázat megtalálható lenne. Úgyhogy a programunkból alprocesszként el kell indítani ezt a parancssori izét, figyelni a kimenetét, és reménykedni, hogy el is indul rendesen. Ezt nevezem dizájnnak.

2 megjegyzés:

  1. vs6 legyőzöd: break point törlés sokat segít rajta. Nyisd meg a töréspont szerkesztőt, megfogsz lepődni milyen sok van, és töröl ki az összeset, illetve csak azt a párat tartsd meg ami kell, ez általában segített. Persze készülj arra is, hogy egy ídő után csak az segít, ha a workspace-t újra építed :)
    A dokumentálatlan kütyü API: szerintem egyszerűen csak ríverz inzsinyíringet csináltatnak veletek, csak nem mondták el :)

    VálaszTörlés
  2. Ó, sokkal pedánsabb fiú vagyok én annál, semhogy hagyjam szükségtelenül elszaporodni a töréspontjaimat. Nem, nem, amint befejezem a hibakeresést, abban a pillanatban törlöm is őket. Úgyhogy ez a tipp nem segít.

    Ami meg a rivörsz endzsinírt illeti (nocsak, ennyire különbözik az akcentusunk?), logikus, de még nem szántam rá az időt. Majd egyszer, talán.

    VálaszTörlés