2006. november 3., péntek

Debreczeni írása a 168 órában

Részlet a cikkből:
A félreértések oszlatása, illetve a hazugságok cáfolata végett tisztázandó: a rendőri akció egy kétszeresen törvénytelen tömegdemonstráció ellen irányult. Amit nem jelentettek be, s ami a legkevésbé sem volt békés. A Parlament előtt rátámadtak a rendőrökre, majd harcoltak ellenük botokkal, kövekkel, benzinespalackokkal, sőt fél percig (amíg az üzemanyag tartott) még harckocsival is. A gyülekezési törvény, illetve az alkotmány kizárólag a három nappal korábban bejelentett békés gyülekezés jogát biztosítja. Amelyik nem ilyen, azt a rendőrségnek mérlegelés és habozás nélkül föl kell oszlatnia: ez törvény szabta kötelessége. Akik nem a törvényes akció során elkövetett rendőri túlkapásokról, hanem kizárólag a „békés megemlékezők és ünneplők elleni törvénytelen rendőri brutalitásról” s az „emberi jogok habozás nélküli letöréséről” beszélnek (mint Orbán Viktor), azok nyilvánvalóan hazudnak. Mint Orbán Viktor.

A rendőrség az akció során folyamatosan értesítette a fejleményekről az Astoriánál zajló rendezvény szervezőit.

Akik tehát a gyűlés végén a fölszólítás ellenére nem a Kossuth Lajos utca, a Rákóczi út vagy a Múzeum körút, hanem a Deák tér felé vették az irányt, azok a saját döntésük nyomán, szükségképpen keveredtek a törvénytelen randalírozók közé. S itt tisztáznunk kell valamit. Ha ilyen helyen ér rendőri atrocitás az erőszakos eseményekben tettleg részt nem vevő, magát „ártatlannak” tudó személyt, az nem az önkény, hanem a törvényesség és a szakszerűség következménye. Mert a tömegoszlatás alapszabálya, hogy a rendőrségnek „csapaterőben” kell föllépnie. A tömeg ellen bevetett osztag nem darabolódhat szét, mert az nemcsak a művelet sikerét, de a végrehajtóit is veszélyezteti. (Hogy mennyire, azt a tévé előtt a locsolóautóban rekedt rendőrök példája mutatja, akik csak valami csoda folytán úszták meg a lincselést.) A roham előtt ezért szólítanak föl a törvény nevében mindenkit (erőszakos randalírozót, békés járókelőt, munkáját végző fotóst, továbbá a magát Kapisztrán Jánosnak képzelő katolikus papot), hogy saját érdekében hagyja el a „műveleti területet”. Mert ha megindult az akció, akkor már nincs mód különbséget tenni, egyéni intézkedést foganatosítani, igazoltatni, vitatkozni. Akkor mindenkit „le kell söpörni” arról a területről, amelyet a törvény nevében ki kell üríteni.

A többit is érdemes elolvasni. Meglátásom szerint Debreczeni kb. azt a szerepet tölti be a jobboldalon, mint TGM a baloldalon.

1 megjegyzés:

  1. 2 dolog.

    1) Biztos, hogy kötelessége feloszlatni a rendőrségnek a be nem jelentett tüntetésen résztvevőket? Ennek azért érdekelnének a részletei.

    2) Biztos, hogy Debreczenire kimondható, hogy jobboldali? Merhogy TGM baloldali, az biztos, kevés fajsúlyos figura van tőle balra Mo-n, annyira, hogy nem is jut eszembe egy sem... :)

    VálaszTörlés