2008. május 22., csütörtök

Kiságy, fatipli

A pályázati úton sikerrel elnyert gyerekvárás-projekt keretében most épp a kiságyfejlesztés szakaszhoz érkeztünk, azaz emberi nyelven szólva beszereztünk használtan egy régi, de jó állapotban lévő kiságyat pelenkázórésszel egybeépítve, ezzel mintegy 30-40 ezer forintot megspórolva. A tranzakció szépséghibája csak az volt, hogy az ágy lapra szerelve érkezett, mindenféle leírás, és ami valamivel rosszabb, összetartó elemek, értsd csavarok nélkül. Ráadásul, mint utólag kiderült, egy plusz lap is érkezett, a kóbor apácák, valamint a kezdő apukák megtévesztésére.

Az ágy szerencsére abból a korból származik, amikor még nem volt nagy variancia a termékpalettán, és mindenkinek mindenből ugyanaz a fajta volt (jól ismerjük az ilyen "egyen" fürdőszoba-szanitereket, szódás- és habszifonokat, stb.), így aztán az ágy szerkezetét is sikerült viszonylagos könnyedséggel a közös tudatalattiból elővarázsolni. És ha már az ember tudja, hogy melyik K elemet kell a G ponthoz illeszteni (elnézést), akkor már azt is ki lehet találni, hogy pontosan hány csavar és hány tipli kell az összeerősítéshez. A csavarok fajtáját illetően apámmal is konzultáltam, aki kijelentette, hogy az nem tipli, hanem facsap, mert ugye a tipli az az a műanyagdarab, amit az ember a falba tol csavarozás előtt. Szemlesütve korrigáltam: legyen facsap. Irány a Praktiker! Találtam is megfelelő facsapot, 40-es kiszerelésben, a következő felirattal:
Megnevezés: bútortartozék
Származási hely: Fatipli (CZ)

Nem tudom, olvasóim közül ki járt Fatipli híres városában Dél-Morvaországban, de aki még nem, következő látogatásakor ne felejtse el megcsodálni a település nevezetességét, a híres bútortartozék-gyárat.

Megjegyzés küldése