2008. március 18., kedd

Spolsky az IE8-ról és a webes szabványokról

Rendszeres olvasója vagyok Joel Spolsky New York-i szoftverfejlesztő blogjának. Nem sűrűn ír, de akkor olvasmányos stílusban, többnyire olyan kérdésekről, amelyek minden informatikust érintenek és kellene, hogy érdekeljenek. Külön szeretem benne, hogy sokszor visszanyúlik az adott kérdés „történelmi” gyökereiig, elmagyarázza szemléletes példákon keresztül, hogy egy-egy sokat szidott vagy vitatott szokás, formátum, szabvány, stb. hogyan és miért alakult ki, és miért van az, hogy akkor valóban logikusnak tűnt és tulajdonképpen senki nem hibáztatható érte, habár mára elavult, kényelmetlen és mindenki munkáját megnehezíti.

Most a weboldalak szabványairól, valamint az ezeket betartó ill. be nem tartó böngészőkről ír, laikusok számára is érthetően. Azok számára, akiknek nincs idejük elolvasni (bár szerintem érdemes), íme a lényeg, amiért soha nem lesz igazi megoldás a kezünkben:
In practice, with the web, there’s a bit of a problem: no way to test a web page against the standard, because there’s no reference implementation that guarantees that if it works, all the browsers work. This just doesn’t exist.

So you have to “test” in your own head, purely as a thought experiment, against a bunch of standards documents which you probably never read and couldn’t completely understand even if you did.

Those documents are super confusing. The specs are full of statements like “If a sibling block box (that does not float and is not absolutely positioned) follows the run-in box, the run-in box becomes the first inline box of the block box. A run-in cannot run in to a block that already starts with a run-in or that itself is a run-in.” Whenever I read things like that, I wonder how anyone correctly conforms to the spec.

...

The precise problem here is that you’re pretending that there’s one standard, but since nobody has a way to test against the standard, it’s not a real standard: it’s a platonic ideal and a set of misinterpretations, and therefore the standard is not serving the desired goal of reducing the test matrix in a MANY-MANY market.

3 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Az „ellenpont” szórakoztató, de szerintem nem több, legfőképpen azért nem, mert nem az egész cikkre, véleményre válaszol, hanem kigúnyolja egyes kiragadott mondatait. Pl. az egyikben a „nincs valódi szabvány, nincs referenciaimplementáció” mondatot egy rakás webes tesztoldallal támadja meg, de Spolsky is ír ezekről egy kicsit odébb, és pontosan leírja, hogy ez miért nem ugyanaz, mint a referenciaimplementáció. Ettől még lehet, hogy Spolskynak nincs igaza, de én sokkal kiengyensúlyozottabbnak látom a cikkét, mint a kritikát, nem abból indul ki ugyanis, hogy a Microsoft a gonosz tengelye. Persze lehet, hogy kicsit átesik a ló túloldalára...

    VálaszTörlés