2008. március 12., szerda

Riasztó történetek

Pár napja az utcánkban parkol egy kocsi, aminek időnként minden különösebb ok nélkül beindul a riasztója kb. fél percre. Van, hogy ötpercenként, van, hogy óránként, de előbb-utóbb biztosan. És ami a legrosszabb, hogy éjszaka is. Így aztán kb. hatszor ébredtem fel az éjjel miatta. Meg a múlt éjjel is. Ha ma este is újrakezdi, lemegyek, és ... hagyok egy üzenetet a tulajnak, hogy legyen szíves, csináljon valamit.

Néhány hónapja az egyik szemközti házban felújítást végeztek. Valószínűleg valami iroda lehet, mert az a fajta falra szerelt, narancssárga villogóval kiegészített hangos riasztó védi, amit üzleteknél látni sokszor. Mondanom sem kell, a munkások nem tudták, hogyan kell gyorsan és csendben kikapcsolni a riasztót, és persze hétvégén is dolgoztak, úgyhogy heteken keresztül vasárnap reggel fél nyolckor döbbenetesen hangos vijjogásra ébredtünk. Szerencsére ez megszűnt.

Anyámnak volt egy idősebb kollégája, aki valamikor 15 évvel ezelőtt vett egy kocsit, amibe utólag szereltek (vagy szereltetett, ezt már nem tudom) riasztót. Igenám, de elfelejtette, hogy hol kell kikapcsolni. Mit lehet tenni, be kell ülni a kocsiba, és elmenni a szervízig. Pontosan ezt is tette: víjjogó riasztóval végigautózott a nagykörúton meg még ki tudja, hágy főúton, elhajtott több rendőr mellett is, senki a füle botját se mozgatta. Mire odaért a szervízbe, rájött, hogy teljesen felesleges és értelmetlen macera az egész, és kiszereltette.

Az egyik gödi szomszédunk rendszeresen beparkol a kocsival a kertjébe, ott bezárja, beriasztja, majd mikor (talán egy másik családtag?) megpróbál valamit kivenni belőle, elfelejti, hogy be van riasztva, mire a kocsi hangos vijjogásba kezd. Ezt majdnem minden vasárnap előadják, kellemes aláfestés az ebédhez készülődéshez, felpezsdíti a csöndes hétvégi délelőttöket.

De tényleg, hogy is állunk ezzel? A riasztó tényleg csak arra jó, hogy a környéken lakók idegeit borzolja? Vannak statisztikák arról, hogy riasztóval felszerelt kocsit kevesebbet lopnának, mint riasztó nélkülieket? Vagy csak valaki egyszer kitalálta, hogy ez milyen jó, és azóta „kötelező” beszerelni? Nem mondom, az indításgátlónak van értelme, bár azzal is meg lehet járni. A szüleim kocsijának távnyitójában pl. már többször „rajtaütésszerűen” lemerült az elem, ilyenkor a kocsit kulccsal ki lehet ugyan nyitni, még a riasztót is el lehet hallgattatni egy másik kulccsal a motortéren keresztül, de elindulni lehetetlen az indításgátló miatt. Hacsak persze nem képzett autótolvaj az ember.

Megjegyzés küldése