2008. február 19., kedd

MI jóslat

Az SG.hu közölt egy cikket, amely Ray Kurzweil mesterségesintelligencia-kutatóra hivatkozva a következőt állítja:
A technológia egyre gyorsabban fejlődik, emiatt a mesterséges intelligencia várhatóan hamarosan beéri, sőt lehet, hogy 2030-ra le is hagyja az emberiséget.

Legalábbis ezt állítja Ray Kurzweil mesterségesintelligenca kutató, aki az American Association for the Advancement of Science (AAAS) szervezet megbízásából készítette el utópisztikus jövőképét. Kurzweil szerint már most is azon a szinten állunk, hogy képességeinket gépekkel tágítjuk ki, az ember és gép összeolvadása pusztán ennek a tendenciának a folytatódása lesz. Előrejelzését teljes egészében a technika fejlődésének jelenlegi ütemére alapozta, amely szerinte a következő 50 esztendőben 32-szer gyorsabb lesz, mint a teljes 20. században.

A szakember szerint ehhez a jövőképhez elég csak a hagyományos számítástechnikai chipek teljesítményének növekedésével kalkulálni, ráadásul a kutatók jelenleg már 3D-s chipek kifejlesztésén dolgoznak, amelyek akár biológiai molekulákból is állhatnak majd. Kurzweil úgy véli, ezeknek a hardvereknek a kapacitása néhány évtizeden belül lehetővé teszi egy mesterséges intelligencia számára, hogy az emberéhez hasonló vagy azzal azonos képességekkel rendelkezzen.

Dőltbetűs kiemelés tőlem. Én nem tekintem magam MI-szakértőnek, de ez több szempontból is éktelen nagy baromságnak tűnik. Egyrészt sosem lehet előrejelzést a fejlődés jelenlegi ütemére alapozni. Ha így teszünk, töbek között figyelmen kívül hagyjuk, hogy jelen becslések alapján a szilícium alapú technológia kb. 2010-re eléri a határait. Új technológiákkal folynak kísérletek, de egyelőre semmi több. Nincs garancia arra, hogy a Moore-törvény továbbra is érvényes marad. Az sem utolsó szempont, hogy a gazdasági makrofolyamatok óriási hatással vannak a technológiai fejlődésre. Itt és most nem kívánom elemezni, de a világpiac helyzete mostanában nem túl rózsás. Ehhez még vegyük hozzá a "peak oil" jelenséget és a várható hatásait, és máris teljesen kiszámíthatatlan, mi lesz 20 év múlva.

És ha ez még nem lenne elég, az MI területe hírhedt a katasztrofálisan téves becslésekről. Herbert Simon mondta 1965-ben, hogy „Machines will be capable, within twenty years, of doing any work that a man can do.” Azóta nem 20, de 40 év telt el, és még mindig nem tartunk itt. Marvin Minsky pedig 1967-ben nem átallotta azt mondtani, hogy „Within a generation ... the problem of creating 'artificial intelligence' will substantially be solved.” No comment.

Szerintem a fő probléma nem is a számítási kapacitás hiánya, valóban meggyőző MI-t érzésem szerint soha nem fogunk tudni brute force módszerrel létrehozni. Persze egy-egy konkrét feladatra igen, mint a Deep Blue-t, de valóban általános intelligenciát nem. Ahhoz valamilyen módszertani, szemléletbeli szenzációra lenne szükség, amely gyökeresen megváltoztatná az MI kutatások irányát.

Persze napjainkban létezik MI, és széles körben használják is, mindenféle feladatokra, csakhogy ezeket egy laikus nem tekinti mesterséges intelligenciának. Tulajdonképpen a szakmában is csak azért nevezzük így, mert az MI kutatásokból nőttek ki ezek az alkalmazások, a valódi intelligenciához vajmi kevés közük van.

2 megjegyzés:

  1. Ha a jelenlegi trendek folyatódnak a világban, akkor nem erős AI lesz 30 múlva, hanem permanens olajháborúk és Mad Max. :)

    VálaszTörlés
  2. A tudomány fejlődése, a megismerés mértéke gyakorlatilag nem számítható. A görbe "jellegéről" tudunk csak valamit mondani, pontosabban annyit, hogy egy logiszitikus eszkalálódó görbéről van szó. Nem tudjuk hol "törik" majd le, mikor kezd el stagnálni, és újabb emelkedés esetén mikor, milyen lesz majd a meredeksége, ha egyáltalán lesz ilyen...

    Ugyanakkor a jóslatok mindig is érdekelték az embereket. Attól függetlenül, hogy van-e bármi alapjuk vagy sem :)

    VálaszTörlés