2008. április 2., szerda

Broken window effect

Tanult kollégám, barátom egyik kedvenc példameséje a „Pragmatikus programozó” c. könyvből az ún. „betört ablak hatás”. A graffitikre szinte szó szerint lehet átültetni az eredeti megfigyelést. Anyám mindig arra tanított, hogy az egyik legfontosabb dolog az életben a másik munkájának tiszteletben tartása, ezért különösen utálok minden olyasmit, ami ennek a szöges ellentéte: rongálást, vandalizmust, graffitizést, de akár csak a figyelmetlenségből másnak kellemetlenséget vagy kárt okozást is. Kimondhatatlanul örülnék egy olyan kezdeményezésnek, amely sikeresen csökkentené az országot elborító falfirkák számát.

1 megjegyzés:

  1. Szia!
    Nem olyan reg talaltam ra a blogodra (wikin nezelodtem, es eszembe jutottal :) ).
    Az ontopic resz: a firkalas es a vandalizmus egyre rosszabb. A napokban nem sokon mulott, hogy a villamos kisiklatasanak halalos aldozata is legyen (ugye a villamost nem a metroalaguthoz mereteztek). Ehhez hasonlo jellegu, es meretu kart okoz a fenysorompok rongalasa, kabellopas, a folyomenti zsilipek eltulajdonitasa. A kulonbseg annyi, hogy halalos buszbaleset mar tortent ilyen okbol. A hasonlosag meg gondolom vilagos: poenbol vagy minimalis haszonert (par uveg sor) millios kart okoznak, eletet veszelyeztetnek. Igazabol a torvenyt kellene szigoritani, es a felderitesi aranyt javitani, es akkor megszunnenek ezek a karos jelensegek.

    Es egy kis off: apr. 14-en lesz a BDG 150 eves alapitasanak evfordulojara rendezett talalka. Ha jol emlekszem, teged is erint (ha rosszul, akkor bocs).

    VálaszTörlés