2006. december 5., kedd

Csap a lapba!

Az otthoni, gödi konyhánkban a csapot annak idején (bő 10 éve) a munkalapba (kalap, hehe) vágtuk bele apuval, mondván hogy a mosogatótálcán nincs lyuk, ergo biztosan a lapba kell. Ez eddig stimmel is, de akármilyen jól (rosszul?) is szigeteltük le a csap alját, az évek során a mosogatószeres víz csak beszivárgott, a farost munkalap szép lassan szétmállott alatta, aminek az lett az eredménye, hogy mostanra elég rendesen lötyög a csap. Lehet használni, de lötyög. Ráadásul lehetetlen a csap környékét igazán tisztán tartani, valami lemoshatatlan fekete szutyok mindig marad a perem környékén.

Mindezt csak azért írom le, mert most, hogy Gabival építjük a konyhát, mondtam neki, hogy mindenképpen a mosogatótálcába szereljük a csapot, az biztosan nem mállik el. Az IKEA-ban széles vigyorral mondtam is a fószernek, aki összeállította a megrendelőlapunkat, hogy lukas mosogatót kérünk. Naná, hogy nem volt, csak egyféle tálcát gyártanak, luk nélkül, aztán beszereléskor vágják bele, van is egy ilyen konzervnyitóra emlékeztető lemezkivágó, íme (megmutatta), de most épp nincs készleten, tessék érte visszajönni később. Azóta kb. ötször jártunk az IKEA-ban, persze lemezkivágó sosem volt, pedig még a budaörsi áruházban is jártunk, és ott sem tudtak adni. Sebaj, lehet ezt kapni barkácsáruházban is, irány a Praktiker. Valamikor volt, de most nem tartunk, lyukfűrész van, de az a fémet nem viszi. Szerencsére itt a szomszédban az OBI, ami jó hely, mint tudjuk. Láss csodát, csak fél órát kell várni, hogy a kedves narancssárga ruhás eladó szóba álljon velünk és van is ilyen eszköz, a 6-os sor legelején balra. Hát valóban van, kétféle méretben is (mekkora is a csap, Gabi? miért, több méret is van?), az egyik 7000 Ft, a másik 8000 Ft. Egy lukért ennyit csak nem adok. (Köszönöm, Freud!)

A megoldás? 4-es fémfúróval sok kicsi lukat fúrni körbe, aztán 5.5-essel kicsit nagyobbítani, aztán erős csípőfogóval átvágni a lukak közötti vékonyka lemezcsíkokat, aztán reszelni, reszelni, reszelni (Freud ismét biccent). Az eredmény: tökéletes, végre nem a fürdőszobából kell vizet vételezni.

1 megjegyzés: