2006. október 24., kedd

T-34

Az MTI jelentése szerint roppant felkészültek voltak a T-34-es elkötői:
Holló József megemlítette, hogy a harckocsi tankjába csak egészen minimális mennyiségű üzemanyagot töltöttek, amire azért volt szükség, hogy a tank önerőből fel tudjon gördülni arra a szállítójárműre, ami a Városháza parkhoz szállította. Ennek alátámasztásaként az altábornagy emlékeztetett arra, hogy a tüntetők által beindított harcjármű üzemanyaghiány miatt állt meg úgy 100 méter megtétele után. A főigazgató a T-34-es harckocsi védelmét szolgáló óvintézkedések sorában említette azt a tényt is, hogy a kiállítást megelőzően még a tank elektromos zsinórzatát is eltávolították.

A járművet azért lehetett elindítani és az utcára kormányozni, mert valakik teljesen új akkumulátorokat hoztak magukkal a Városháza elé, és azt szakszerűen be is szerelték a tankba. A szerelés szakszerűségére jellemző, hogy az elkövetők az eltávolított zsinórzatot is pótolták, valamint a helyszínre magukkal hozott két, személyautóknál használatos akkumulátort is sorba kötöttek, hogy a megfelelő teljesítmény leadását el tudják érni. Holló József az esetről szólva mindvégig köztörvényes bűncselekményről, egészen pontosan műtárgylopásról beszélt. Ennek indoklásául azt is elmondta, hogy a tank többszörösen le volt zárva: egyrészt az úgynevezett toronykulccsal, másrészt lakattal is. Az elkövetők a lakatot szétfűrészelték, hogy behatolhassanak a járműbe - tette hozzá.

Holló József arról is beszámolt, hogy szemtanúk állítása szerint a T-34-es tankot egy idős ember vezette, aki koránál fogva korábban talán maga is vezethetett ilyen típusú harcjárművet. Erre azért lehetett módja, mert a Magyar Néphadseregben egészen a 70-es évekig rendszeresítve volt ez a típus - emlékeztetett.

Hát igen, a magyar lelemény csodákra képes! Viszont öröm az ürömben, hogy az MTI hír a Wikipédiára hivatkozik forrásként a T-34-es rövid ismertetésekor.

Update: Közben kiderült, hogy mégsem kellettek ilyen alapos előkészületek a beindításhoz, egy veterán harckocsizó bőven elég. A tankot ugyanis teljesen lemerült akkumulátorral, vagy akár akkumulátor nélkül is be lehet indítani egy sűrített levegős tartálynak köszönhetően, a kiáramló levegővel ugyanis megforgatható az indítómotor. A járó motor aztán újratölti mind az akkumulátort, mind a tartályt. Ez a verzió megmagyarázza, hogyha olyan felkészültek voltak, hogy vittek akkumulátort meg drótokat, akkor miért nem vittek gázolajat is. T.i. nem felkészültek, hanem szerencsések voltak (elég különös értelemben).

Megjegyzés küldése