2006. október 25., szerda

A rendőrség brutalitásáról

Most épp ez az aktuális téma, boldog-boldogtalan nyilatkozik, hogy túl agresszív vagy épp megfelelő volt-e a rendőrség fellépése hétfőn, hát én is megosztanám egy-két gondolatomat a nagyvilággal. Láttam például egy jezsuita papot a Hír TV-ben nyilatkozni, elmondta, hogy a Fidesz-naggyűlésről tartott hazafelé, és a Károly-körútra lépett ki egy mellékutcából, mikor meglátta, hogy ott milyen felfordulás van. De alig volt ideje felocsúdni, amikor elszaladt mellette pár rendőr, és mindegyik ráhúzott egyet a gumibotjával. Ezután a tüntetőkhöz csatlakozott, akik számára mind békés, rendes, civilizált tüntetőknek tűntek, onnan pedig átment a rendőrök sorfalához, békítő céllal. Itt kapott egy újabb verést, némi káromkodással, szidalmazással egybekötve, majd ismét visszament a tüntetőkhöz, és ott próbált békíteni. Nem feltételezem, hogy nem mondott igazat, vagy, hogy nem voltak békések a szándékai, és sajnálom, hogy ilyesmi megtörténhetett. Viszont most jön a "de":
  1. Nagyon nagy verést nem kaphatott, mert a nyilatkozat másnap volt, és nem látszottak rajta nyomok. Persze normális körülmények között egy ütés is pontosan eggyel több a kelleténél.
  2. Mi a csudának kellett odamennie, miután rájött, hogy mi folyik a téren, miért nem fordult meg és ment haza az ellenkező irányba?
  3. És miért nem tájékoztatták a naggyűlés szervezői a résztvevőket, hogy semmiképpen se a Deák tér irányába távozzanak?
Pokorni Zoltán is nyilatkozott, hogy nem érti, miért kellett az ott álldogáló nyugdíjasokra és családosokra könnygázt lőni, és hogy ő bizony megfordult és eljött onnan. Én meg azt nem értem, hogy mit keresnek ott békés nyugdíjasok és családosok, amikor tömegoszlatás folyt? Vagy ha csak odatévedtek, miért nem fordulnak meg azonnal, és jönnek el, mint tette azt Pokorni is? Azt is mondta, hogy felháborítónak tartja, hogy a rendőrök a sebesülteket ellátó mentősöket is végiggumibotozták ("saját szememmel láttam"). Ezt viszont ma az Országos Mentőszolgálat cáfolta. Ezek után őszintén szólva azon sem csodálkoznék, ha kiderülne, hogy az emberek, akiket szintén a saját szemével látott, mégsem a békés kisnyugdíjasok és családanyák csoportjába tartoztak.

Update: Az inforádió teljesen korrekt módon elemzi a rendőrségi törvényt és hogy ennek miben mondtak ellent a hétfői intézkedések. Jó lenne, ha a két szélsőség helyett (a rendőrség maximálisan korrekten járt el, ill. a rendőrség példa nélküli brutalitással teljesen ártatlan nézelődőkre támadt) ilyen vizsgálódásból lenne több.

1 megjegyzés:

  1. én nem voltam még a közelben sem de bennem is hasonló gondolatok merültek fel és röviden így véleményezném: "aki kurvának megy az ne sírjon ha basszák"

    VálaszTörlés