2007. május 3., csütörtök

Légy résen!

A Wikipédia szerkesztésének egyik alapeleme, a hitelesség kulcsa, hogy mindig résen kell lenni, minden információt (elvileg) több forrásból is ellenőrizni kell. Ezt a szerkesztők sajnos sok esetben elfelejtik megtenni, így fordul elő időnként, hogy olyan hitelesnek látszó adatok maradnak hosszú ideig a WP-n, amik teljesen légből kapottak, adott esetben szándékosan fabrikáltak.

Most hasonló történt sok magyar hírportállal (és a nyomtatott sajtó egyes képviselőivel) az urbanlegends.hu oldal közlése szerint. Csináltak ugyanis egy ún. médiahack-et, tehát felhívták egy hírre számos sajtóorgánum figyelmét, csakhogy a hír teljes egészében hamis volt. Az orgánumok tetemes része pedig bekapta a csalit, és lehozta a hírt, amely arról szólt, hogy Afrikában, A Kongói Demokratikus Köztársaság területén él egy törzs, amely magyar származású, őseik a török hódoltság idején kerültek el innen. A "hír" alátámasztására a hoax elindítói készítettek egy weboldalt is egy állítólagos svájci afrikakutató intézetnek, amely első ránézésre hitelesnek tűnik, de nem kell hozzá sokat vizsgálódni, hogy gyanússá váljon az oldal. (Hogy mást ne mondjak, az intézet doglozóinak nevére a Google-ben rákeresve maga az intézet oldala az egyetlen találat. Hm...) Érdemes elolvasni a cikket, tanulságos.

Ezek után persze felmerül a kérdés, hogy ha online hírforrásaink ennyire kétes megbízhatóságúak, akkor a kritikának az a szintje, amivel eddig kezeltük, olvastuk őket, elégséges-e. Az esetből az jól látszik, hogy a puszta tény, hogy számos orgánum lehozza a hírt, még nem bizonyít semmit, mivel nyilvánvalóan egymástól veszik át az értesüléseiket, és ezt felülvizsgálat nélkül teszik.

1 megjegyzés:

  1. Megnéztem az ajánlott "hivatalos svájci" oldalt.

    Tudom, h utólag könnyű okoskodni, de ugye Svájcban nem hivatalos nyelv az angol. Ennek megfelelően elvárható lenne egy "nyelvváltó" lehetőség valamelyik hivatalos nyelvre. Németre, franciára, szélső esetben olaszra vagy rétorománra :)

    VálaszTörlés