2007. február 5., hétfő

A Fidesz esete a rendőrkordonnal

Boldog-boldogtalan a Kossuth téri "polgári engedetlenségi akcióról" cikkezik mostanában, én is ezt fogom tenni az alábbiakban, úgyhogy akinek már a könyökén jön ki a téma, az nyugodtan ugorja át ezt a postot.

Adott egy október óta lezárt Kossuth tér, a lezárás okaként megjelölt indokot, miszerint "műveleti terület", a rendőrségi törvény nem ismeri; ez egy. Adott mintegy félszáz hangadó, akik októberben már összeszarták és -hugyozták a teret, és Árpád-sávos zászlókat lengetve antiszemita jelszavakat és az alkotmányos rend megdöntésére irányuló követeléseket skandáltak; ez kettő. Adott egy jobboldali gyűjtőpárt, amely saját népszavazási kezdeményezése foglya, ugyanis nem tud alkotmányos úton továbblépni, amíg az Alkotmánybíróságtól nem érkezik döntés az ügyben. Ráadásul a régóta terjengő hírek az egyre erősödő, de még rejtőzködő belső ellenzékről megerősítést nyertek a múlt héten egy új jobboldali párt alakulásáról szóló pletyának, majd a cáfolatnak, végül Gorka Sebestyén "coming out"-jának (miszerint a hír mégiscsak igaz, csak épp nem Schmidt Máriával) köszönhetően; ez három.

Mit lép ilyenkor Orbán Viktor és a Fidesz vezetése? Kordont bont. Lássuk csak, mik az előnyök:
  1. lehet szidni a kormányt, amiért lábbal tiporja az alapvető szabadságjogokat, és korlátozza a gyülekezést;
  2. ki lehet mozdulni a népszavazási kezdeményezés okozta gödörből;
  3. meg lehet mutatni a szavazóknak, hogy nem kell ide új jobboldali párt, mert a Fidesz teszi a dolgát.
Mindeközben nagyon kényelmes és egyszerű azt mondani, hogy ők csak a szabadságjogokat féltik, de persze ettől még nem értenek egyet minden esetben és minden részletben a téren felszólalókkal. A szokásos forgatókönyv: jelzés a radikálisok felé, hogy csak balhézzatok nyugodtan, mi majd megvédjük a jogaitokat, és a karok széttárása a mérsékeltek és a baloldal felé, azaz a tüntetők és nézeteik a Fidesztől függetlenek, nem tehetünk semmit.

És mik a hátrányok? Van-e olyan Fidesz szavazó, aki ezen a ponton azt mondja, hogy fiúk, ez már tényleg sok volt? Hogy rossz szabályozás ellen nem lenne szabad törvénytelen eszközökkel fellépni? Hogy milyen példát mutat ezzel a politikus az átlagembernek? Nem tartom valószínűnek.

A mutatvány persze rögtön felébresztette a téli álmot alvó "párbajhősöket", előkerültek az Árpád-sávos zászlók és a jól bevált antiszemita jelszavak, és ha nem lehet a Kossuth téren tünteni, akkor is lehet a Batthyány örökmécsesnél, a Nyugatinál, Kuncze háza előtt, és még ki tudja hol. A kormány hamarosan be kell, hogy lássa: nem a Kossuth teret kellene védeni, azzal már nem mennek sokra, sokkal inkább a gyülekezés kultúrája szorulna védelemre. Miért ne lehetne például a gyülekezési törvényt kiegészíteni higiéniai és környezetvédelmi előírásokkal (utóbbiba beleértve a zajszennyezést is)?

1 megjegyzés: