2011. április 7., csütörtök

A múltat végképp eltörölni

Bajnai Gordon csak énekelte az Internacionálét, a Fidesz viszont meg is valósítja. Lassan gutaütést kapok ettől a nagy átnevezési kampánytól. Szinte már nincs olyan kormányzati hivatal vagy intézmény, amely nevébe ne vette volna bele a "nemzeti" szót. Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Nemzeti Adóhivatal, Nemzeti Ügyek Kormánya, és még sorolhatnám. Elcsépelt egy szó lett ez, ami nagy kár.

Kész csoda, hogy Ferihegy átnevezésekor nem a Liszt Ferenc Nemzeti Repülőtér nevet kapta. (Erről eszembe jut az Amerikában töltött két év egy mozzanata: mindig röhögtünk azon a kinti kollégákkal, hogy a nashville-i repülőteret Nashville International Airportnak hívják, elméletünk szerint azért, mert a sok belföldi járat mellett valamikor régen lehetett talán heti egy járat Kanadába. Akkor az már nemzetközi, nem?) A Nemzeti Adóhivatal is megérne egy misét, a neve szerint akkor Magyarországon is aktív külföldi cégektől nem is szed adót? És az is ironikus, hogy az idei március 15-diki megemlékezésen a Nemzeti Múzeumnál épp csak a Nemzeti Dal maradt ki a programból. Na mindegy.

Orbán kedvenc főpolgármestere, a szigorúan pártonkívüli Tarlós István nem éri be ennyivel, neki a köztereket is át kell neveznie, ha már kimaradt a 90-es évek elejének nagy átnevezési hullámából. Így lesz hamarosan mindenki Moszkvájából újra Széll Kálmán Terv, pardon, tér, a Roosevelt térből egy már elfogadott határozat alapján Széchenyi István tér (utóbbi névvel egyébként semmi bajom, teljesen logikus választás, ha már mindenképpen át akarjuk nevezni a teret, de miért is?), de a Szabadság tér is új nevet kaphat hamarosan. (Ezzel a névvel mi is a baj? Az elesett szovjet katonák, oppardon, a kommunista elnyomó hatalom által ránk kényszerített emlékmű jelenléte beszennyezte volna a szabadság fogalmát?) Utóbbi mintájára egyébként javasolnám a tisztelt városatyáknak a Köztársaság tér átnevezését is, ha már az ország nevéből száműzik ezt a szót, és amúgy is véres emlékek kapcsolódnak a térhez. Ja, és jön az Elvis Presley tér is nemsokára; de biztosan nem volt kommunista?

Ha már itt tartunk, Tarlós Istvánt is át kéne nevezni. A tarló szó túl negatív, hol van ebből a mezőgazdaság közelgő felvirágoztatására utaló pozitív kicsengés? Legyen mondjuk Borona Vajk.

1 megjegyzés: