2010. december 14., kedd

Politikai nyelvészet

Valamikor, réges-régen, volt egy olyan fogalom, hogy "politikai gazdaságtan", az idősebbeknek még kötelező is volt tanulni az egyetemen, én és a generációm szerencsére már kimaradtunk belőle. Nos, a jelenlegi kurzus, a Nemzeti Ugyék Kormánya ("ugye megmondtuk") szép csöndben bevezette a politikai nyelvészet fogalmát. Mindjárt megmagyarázom.

Az utóbbi hetekben a magánnyugdíjpénztárak és az itt tárolt megtakarítások sorsa borzolja a kedélyeket, köztük az enyémet is. Sokan azon is felháborodtak ennek kapcsán, hogy micsoda cinizmus a megtakarítások erőszakos államosítását nyugdíjvédelemnek, a felelősét pedig nyugdíjvédelmi biztosnak nevezni. Ennek kapcsán eszembe jutott, hogy hasonló, pár sokkal kisebb port felvert eset volt a nyáron Alkotmányvédelmi Hivatallá átnevezett Nemzetbiztonsági Hivatal esete is, amely nevének már a rövidítése is a pártállami (a megelőző pártállami) időket idézi. Mi sem természetesebb, hogy egy ilyen hivatal felállítását követően a kormány nekiesett az Alkotmánynak és az Alkotmánybíróságnak, nyilván a védelem jegyében. (Az már csak hab a tortán, hogy az AVH honlapja továbbra is a régi címen üzemel - gondolom, az avh.hu mégiscsak snassz lenne -, a megjelenő oldalon pedig csak annyi olvasható, hogy A HONLAP FEJLESZTÉS ALATT, a jogelőd NBH honlapját egy linkről lehet elérni. Gondolom, már nyáron tudták, hogy nem érdemes honlapot készíteni egy ilyen nevű intézménynek.)

De tegnap megvilágosodtam. Nincs itt semmi ellentmondás, szó sincs cinizmusról, a kormány tisztán és világosan kommunikálja szándékait, csak mi, a csökönyös kisebbség akarjuk állandóan félremagyarázni. A magyar nyelvben ugyanis szóösszetétellel többféle szerkezetet rövidíthetünk. Lehet például birtokos szerkezetet, mint mondjuk hegymászás (hegynek a mászása) vagy ablakpucolás (ablaknak a pucolása). A cinizmusról beszélők értelmezése szerint a nyugdíjvédelem is ebbe a csoportba tartozna, tehát a nyugdíjnak a védelméről van szó. Csakhogy, többek között, van egy másik lehetséges értelmezés is, amit épp a védelem szó esetében használunk előszeretettel. Ide tartozik a tűzvédelem és az árvízvédelem, ti. tűztől való védelem és árvíztől való védelem. A megoldás, remélem, most már mindenki számára világos: a nyugdíjvédelem is ebbe a kategóriába tartozik, természetesen. A nyugdíjvédelmi biztos feladata megvédeni az embereket a nyugdíjuktól. Világos, mint a nap, ha az ember a megfelelő irányból közelít.

1 megjegyzés:

  1. Ugye jól értem: a dolog lényege az, hogy a Párt megvédi a politkáját az Alkotmánytól?

    VálaszTörlés